Buzluktan Çıkan Kıyma Tekrar Buzluğa Konur mu?

Buzluktan Çıkan Kıyma Tekrar Buzluğa Konur mu?

Buzluktan çıkarılan kıyma kesinlikle tekrar buzluğa konmamalıdır. Kıyma, çözdürülüp belli bir sıcaklıkta kaldığı için bakteri üretmeye başlayacaktır. Böyle bir durumda tekrar buzdolabına konması kıymanın bozulma sürecini de oldukça hızlandıracaktır.

Buzluktan Çıkan Kıyma Tekrar Buzluğa Konur Mu?

 

Et ürünlerini saklamak için her zaman buzdolabı tercih edilmelidir. Eğer daha uzun bir süre muhafaza etmeyi düşünüyorsanız ise buzdolabınızın dondurucu kısmında et ürünlerinizi muhafaza edebilirsiniz. Fakat burada oldukça önemli bir detay bulunmaktadır, örneğin, kıymanızı porsiyonlar halinde ayırıp saklamadıysanız, kıymayı çıkardığınız zaman tekrar buzdolabına kesinlikle koymamanız gerekmektedir. Et ürünleri bakteri üretmeye en meyilli gıdalardır ve bu yüzden nasıl muhafaza ettiğiniz oldukça önemlidir. Et ürünleri sıcak ile buluştuğu zaman ise bakteri üretmeleri oldukça hızlı bir şekilde devam eder ve kısa bir süre içerisinde et bozulur.

Çözdürülmüş olan kıymayı tekrar dondurucuya kaldırmanız bakteri üretmesini durdurmaz. Bozulmaya normalden hızlı bir şekilde devam eder.

Kıyma Nasıl Saklanmalıdır?

 

Kıyma almadan önce her zaman etin taze olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Eğer aldığınız yerde, kasap ya da markette de olması gerektiği gibi saklanmamış ise siz ne kadar doğru bir şekilde muhafaza ederseniz edin kıyma bozulacaktır. Eğer taze ve iyi koşullarda saklanmış bir yerden kıymanızı aldıysanız, saklamak için aşağıda yazmış olduğumuz adımları izleyebilirsiniz.

  • Kıymanızı aldıktan birkaç saat sonra pişirmeyi düşünüyorsanız buzdolabınızın alt kısmında muhafaza edebilirsiniz. Fakat burada günlerce tutmamanız gerekir, aksi takdirde kıymanızın bozulmasına sebep olacaktır.
  • Kıymanızı aylarca saklamak istiyorsanız kesinlikle dondurucu tercih etmeniz gerekmektedir.
  • Elinizde birkaç kez kullanabileceğiniz miktarda kıyma varsa porsiyonlar halinde ayırarak buzdolabı poşetlerine koyup bu şekilde muhafaza edebilirsiniz. Bu buzdolabı poşetlerinin üzerine kıymaları dondurucuya koyduğunuz tarihi de yazmanız, kullanımınızda işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
  • Kıymanın hiçbir şekilde hava ile temas etmediğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Buzdolabı poşetlerinin delik ya da yırtık olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde kıymanız dondurucuda olsa dahi bozulacaktır.

Kıymanın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Kıymanın bozulduğunu anlamamızı sağlayan bir çok etken vardır. Kıymayı alırken, saklarken, çözdürürken, pişirirken muhakkak bu etkenlere dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde tükettikten sonra midenize çok kısa bir sürede etki ederek sizi rahatsız edebilmektedir.

  • Kıymayı koklayın. Kasaptan ya da marketten aldıktan ve eve getirdikten sonra pişirmeden evvel ilk önceliğiniz kıymada herhangi bir koku olup olmadığını kontrol etmek olmalıdır. Kıyma taze etten çekilmişse, kokusu olmamaktadır.
  • Kıymanın rengine dikkat edin. Taze et ile çekilmiş kıyma pembe ve kırmızı renklerindedir. Eğer aldığınız kıymada grilikler varsa kesinlikle bozulmaya başlamıştır. Tüketmeyin ve şikayet edin.
  • Aldığınız kıymanın kokusunda da görüntüsünde de herhangi bir şekilde gözünüze çarpan bir şey yoksa kıymayı pişirebilirsiniz. Fakat piştikten sonraki görüntü ve kokusu da oldukça önemlidir. Hemen tüketmekten ziyade bunlara da dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu etkenlere sadece kıymayı alırken değil, sakladıktan sonra da bozulmuş olabileceğini düşünerek, tüketmeden önce yine dikkatli olmanız gerekmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ