Gün Kurusu İle Kuru Kayısı Arasındaki Fark Nedir?

Gün Kurusu İle Kuru Kayısı Arasındaki Fark Nedir?

Gün kurusu ile kuru kayısı arasındaki en belirgin fark renk ve tadıdır. Gün kurusunun rengi daha koyu iken kuru kayısı daha açık renklidir. Tat olarak ise gün kurusu biraz daha yoğundur.

Gün Kurusu İle Kuru Kayısı Arasındaki Fark Nedir?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi aslında ikisi arasında ciddi farklılıklar yoktur. İki kayısı çeşidinden de kısaca bahsetmemiz gerekirse; kuru kayısılar iki şekilde kurutulmaktadır. Biri doğal yol ile diğeri ise kükürtle kurutulmaktadır. Kayısı kuruturken kükürt kullanmak, kayısının daha uzun süre saklanmasını sağlamaktadır. Yani doğal bir şekilde kurutulan kayısılara nazaran oldukça dayanıklıdır.

Doğal olarak kurutulan kayısılar ise gün kurusu olarak bilinmektedir. Yani saklanma ömrü daha kısadır ve daha pörsümüş bir görünüşe sahiptirler.

Gün kurusunun rengi koyu olmasından dolayı çoğu kişi tarafından tercih edilmiyor gibi bilinse de, aslında tadından dolayı sıkça tüketilen bir kayısıdır. Aynı zamanda raf ömrünün uzun olması da tercih edilme sebeplerinden bir diğeridir.

Kuru Kayısının Vücudumuza Katkıları Nelerdir?

Kuru kayısı ya da gün kurusu arasında ciddi farklılıklar olmadığını söylemiştik. Kayısı başlı başına vücudumuza oldukça katkısı olan bir meyvedir. Peki nedir bu katkılar;

  • Kayısının en bilinen özelliği sindirim sistemi düzenleyici etkisidir. Yani sık sık ya da kronik kabızlık problemleri yaşıyorsanız, düzenli olarak kayısı tüketebilirsiniz. Bu kayısıyı ister çiğ hali ile ister kurutulmuş olarak ya da yoğurt ile karıştırarak tüketmeniz halinde, bağırsaklarınız çalışmaya başlayacaktır.
  • Ciltte meydana gelen egzama ya da uzun süre güneşte kalmaktan dolayı oluşan güneş yanık ve yaralarına karşı da oldukça etkili bir üründür. Böyle bir durumda ise eğer çiğ kayısı bulamıyorsanız, kuru kayısıyı çok fazla su da olmayacak şekilde kaynatarak, bu su ile cildinizi yıkayabilirsiniz. Böylece sürekli kullanımda, bahsettiğimiz gibi yanık ya da yaralara iyi geldiğini göreceksiniz.
  • Özellikle kuru kayısı tam bir diyet meyvesidir. Yani eğer kilo vermek istiyorsanız fakat aç da kalmak istemiyorsanız, bol bol ceviz, kuru kayısı gibi besinler tüketerek hem vücudunuzdaki enerjiyi sabit tutabilir, hem tok kalabilir ve bu sayede rahatlıkla kilo da verebilirsiniz.
  • Kuru kayısını fazla tükettiğiniz zaman sizi tok tutabileceğini söylemiştik. Fakat sürekli kayısı yemek iştahınızı hemen kesebilir. Bu sınırı aşmamaya özen göstererek, yemeklerden önce 1-2 tane kayısı yemek, sizin aşırı yemek yemenizi ve doğabilecek şişkinlik hissini alacaktır.

Kayısı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kayısının vücudumuza olan katkılarından biraz önce bahsettik. Eğer sindirim sisteminiz normal bir şekilde çalışıyorsa ve sadece gün içinde abur cubur tüketmek yerine kayısı tercih ediyorsanız, aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. Kayısı bağırsakları çalıştırdığı için sürekli olarak tuvalete çıkma ihtiyacı hissettirerek sizi rahatsız edebilmektedir. Eğer kabızlık probleminiz varsa, kayısıyı sık sık tüketmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü uzun süre tuvalete çıkmamak da vücutta daha başka problemlere sebep olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ