Islatılmış Yeşil Mercimek Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

Islatılmış Yeşil Mercimek Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

Yeşil mercimek birçok bakliyata göre daha çabuk piştiğinden dolayı, bu süre düdüklü tencere kullandığında bilhassa kısalmaktadır. Bunun yanında yeşil mercimeğin ıslatılması ile ilgili de birçok bilgi kirliliğinin bulunması dikkatimizi çektiğinden, bu konuda size detaylı bilgi vermek istedik. Umarım yardımcı olabilir ve kafanızdaki soru işaretlerini cevaplandırabiliriz. 🙂

Islatılmış Yeşil Mercimek Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

Yeşil mercimek her bakliyatta olduğu gibi ıslatıldığında daha kısa sürede pişer. Bu ıslatma süresi kafa karıştırıcıdır çünkü bir gece ıslatılarak bekletilen yeşil mercimekte filizlenme meydana geldiğinden çoğu zaman ıslatmadan pişirilir. Öncelikle yeşil mercimeğinizi ıslatın ama kuru fasulyede yapıldığı gibi bir gece öncesinden değil. Gün içinde 3 ile 10 saat arasında yeşil mercimeği su içinde bekletebilirsiniz. İyice yumuşamasını sağladıktan sonra ise gönül rahatlığı ile yemeğinizi yapabilirsiniz.

Islatılmış olan yeşil mercimeği normal tencerede pişirdiğinizde her ne kadar ıslatmış ve yumuşatmış olsanız da yine pişme ve kıvamını alma süresi 1-1,5 saat daha uzundur. Bu yüzden ıslattığınız mercimeği düdüklü tencerede yaklaşık olarak yarım saat içerisinde pişirebilirsiniz.

Yeşil Mercimek Yemeğinin Püf Noktaları

Yeşil mercimek ile yemek de yapabilirsiniz çorba da. Hatta bu iki çeşitte de aslında neredeyse malzeme ve yapılışı aynı olarak başlayıp, sonlara doğru daha farklı şekilde devam etmektedir. Biz de bu yüzden size başlarda dikkat etmeniz gereken birkaç küçük püf noktadan bahsetmek istiyoruz.

  • Yeşil mercimeği ıslatmadan pişirmek oldukça uzun bir vakit almaktadır. Bu yüzden daima en azından birkaç saat suyun içerisinde bekletmenizi öneriyoruz.
  • Yeşil mercimek alırken muhakkak taze olanlarını tercih etmelisiniz. Şöyle ki, marketlerden alacağınız mercimeğin üzerinde üretim ve son kullanma tarihi yazmaktadır fakat açıkta satılan yeşil mercimeklerde bu pek mümkün değil. Bu yüzden bilhassa açık olarak alacağınız yeşil mercimeğin yapısına ve bir problem olup olmadığına dikkat ederek almanızı öneriyoruz. Keza yemek piştikten sonra tadını etkilediği için, küçük bir sorun yaşamanıza sebep olabiliyor.
  • Yeşil mercimek piştikçe kabuğunu atan bir bakliyattır ve bu da göze çirkin gözükmesine neden olabilir. Özellikle bu konuya çok takılan biriyseniz bu püf noktamız sizin için; Yeşil mercimek pişerken birkaç damla limon damlatın. Böylece mercimeğin dağılmasını engellemiş olursunuz. Aynı zamanda tuz ve sirke de aynı görevi görecektir ve herhangi bir şekilde tadını değiştirmeyecektir.

Yeşil Mercimek Nasıl Saklanır?

Yeşil mercimeği saklarken, eğer ambalajı henüz açılmamışsa serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeye özen göstermelisiniz. Bunu yanı sıra sık sık son kullanım tarihini kontrol etmeli ve ona göre pişirmelisiniz. Eğer açılmış ise ya da açık yeşil mercimek aldıysanız, hava almayacak şekilde bez torba içerisinde muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Çoğu kişi yeşil mercimeğin bozulduğunu bilmese de aslında bozulabilir. Şöyle ki, yeşil mercimek rutubetli bir ortamda ve hava alır vaziyette saklanıyorsa bilin ki mercimeğiniz normal gözükse de bozulmaya başlamıştır. Bunu pişirirken oluşan kıvamından ve hatta pişirmeden evvel koklayarak da rahatlıkla anlayabilirsiniz. İleri derecede bozulmuş olan yeşil mercimekte ise böceklenme dediğimiz koyu noktalar veya çillenmeler meydana gelir. Yine böyle bir durumda mercimeği tüketmekten kaçınmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ