Kıymalık Et Yıkanır mı?

Kıymalık Et Yıkanır mı?

Bazı insanlar etleri yıkamayı tercih etmez iken bazıları da etlerini yıkamadan kullanmazlar. Etin yıkanıp yıkanmama konusu çok tartışılan bir konudur. Bazı konularda tabii ki yıkanması gerekir. Fakat dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. İnsanların eti yıkamak istemesinin sebebi hijyendir ve amaç etin üzerindeki zararlı bakterileri temizlemektir.

Kasaptan alınan et ya da kurbanlık etin eve getirildiği gibi soğuk suda yıkanır ise bakteriler temizlenmez tam tersine bakterilerin daha hızlı çoğalması için uygun bir ortam oluşturulmuş olunur. Bu da kişiyi istenilen sonuca götürmez. Bunun yanı sıra eğer et sıcak suda yıkanır ise etin yapısı bozulur. Sıcaktan etkilenen et daha hızlı çürür ve kötü kokar. Soğuk ya da sıcak suda yıkamanın yanı sıra etin yıkanacağı suya karbonat, limon ya da sirkenin eklenmesinin de etin yıkanmasında bir faydası olmamaktadır. Yani sıcak ya da soğuk su ile yıkamanın yanı sıra karbonat, limon ya da sirke ile yıkamak etin lezzetini bozabilir. O yüzden et direk bu şekillerde yıkanmamalıdır.

Fakat bazı mecburi durumlarda et yıkanabilir. Eğer etin üzerinde kir ya da hijyenik olmayan ve insan sağlığına zararlı bir madde var ise etin temiz ve insan sağlığına zarar vermeyeceğinden emin olunmak için yıkanabilir.

Et Yıkanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Et birkaç saat bir kabın içerisinde buzdolabında dinlendirildikten sonra yıkanabilir hale gelir. Dinlendirilmeyen et daha zor pişer ve sindirilirken vücutta problemler oluşturabilir. Eti yıkarken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Öncelikle et yıkanmak isteniyor ise etin üzerinde olan kanın dikkatlice tamamen süzdürülmesi gereklidir. Eğer dikkatli bir şekilde süzdürülmez ise kanda bulunan bakteriler üremeye devam eder. Bu da insan sağlığına zarar verir.
  • Kan iyice süzdürüldükten sonra en çok soğuk su ile yıkanması tercih edilir. Et çiğ halde iken 15-20 dakika soğuk su içerisinde bekletilir. Bu etin üzerinde eğer kan kalmış ise iyice temizlenmesine yardımcı olacaktır. Soğuk su yerine sıcak su kullanmak etin pişmesine sebep olabilir. Bunun yanı sıra kıvamını ya da dokusunu kaybetmesine de neden olabilir.
  • Eti yıkarken kullanılan suyun içerisinde tuz bulunmamalıdır.Tuz etin tadının bozulmasına sebep olabilir. Et eğer su içerisinde bekletilecek ise mutlaka oda sıcaklığında değil, buzdolabında bekletilmelidir. Bunun yanı sıra etin içinde bulunduğu kabın ağzı kapatılmalıdır. Kapatılmaz ise etin üzerindeki mikroorganizmalar daha kolay çoğalır ve insan sağlığı için tehlike oluşturur.
  • Et yıkanırken en azından bu adımlar dikkate alınmalıdır. Böylece et doğru bir şekilde yıkandığı için tadındaki bozulmalar daha az olacaktır ve daha rahat tüketilecektir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ