Salamura Yaprak Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Salamura Yaprak Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Salamura yaprakların bozulması normalde oldukça güçtür. Fakat yapımında kullanılan yapraklar çürümeye meyilli yani yeterli düzeyde taze değilse ya da uzun süre salamura şekilde beklediyse bozulması oldukça kolaylaşacaktır.

Salamura Yaprak Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Salamura yaprakların, yukarıda bahsettiğimiz nedenler dışında bozulabilmesinin altında birçok sebep vardır. Fakat en büyük sebeplerden biri de salamura yapılacak olan yaprakların taze olmamasıdır.

Salamura yaprakların bozulduğunu anlamak henüz kavanozun içindeyken anlamak zordur. Bu yüzden her zaman kavanozu açarak yaprakları incelemeniz gerekmektedir. Kavanozu açtığınızda ekşimsi bir koku ile karşılaşmanız gerekmektedir. Bu ekşi koku rahatsız edici olmadığı gibi oldukça hoş bir koku olabilmektedir. Eğer kavanozu açar açmaz kötü bir koku ile karşı karşıya kaldıysanız, yapraklarınızın bozulduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Salamura yaprakların bozulma belirtilerinden bir diğeri ise yaprakların üzerinde kimi zaman sarı, kimi zaman ise yeşil renkte olan küçük tüylenmelerdir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda özellikle kötü bir koku da mevcutsa tüketmemenizi öneririz.

Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?

Salamura yaprak hazırlarken öncelikle yapraklarınızın miktarına göre bir kavanoz ayarlamalısınız. Böylece salamura işlemi daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir. Daha sonrasında ise bu yaprakları tek tek ama damarlı kısım üste gelecek şekilde dizilmeli ve her bir yaprağın üzerine aşırı miktarda olmayacak şekilde tuz serpmelisiniz. Bu şekilde 20 yaprakta bir yaprakları ittirerek daha çok yer açmalı ve yine aynı şekilde tuzlayarak yapraklarınızı dizmeye devam etmelisiniz. En sonunda yapraklar bittikten sonra üzerine ağırlık yapması açısından temiz bir taş koyulur ve kavanozunu su ile doldurun.

Salamura yaprak bittikten sonra minimum 10 gün güneş almayan ve serin bir yerde bekletilmelidir. Bu şekilde sıklıkla suyu kontrol edilmeli ve eğer suyunda azalma varsa tuzlu su eklenmelidir.

Salamura Yaprak Yaparken Uygulayabileceğiniz Püf Noktalar

  • Salamura için hazırladığınız suyun tuz oranı oldukça önemlidir. Bu ayarı doğru bir şekilde yaptığınızdan emin olmak isterseniz, yumurta deneyi yapabilirsiniz. Burada ise tuzlu suyun içerisine pişmemiş bir adet yumurta bırakın. Yumurta batmıyorsa tuz oranını doğru ayarladığınızı düşünebilirsiniz.
  • Pet şişelere salamura yaprak yapıldığında tek tek uğraşmak kimi zaman yaprağın yırtılmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden 4-6 yaprağı birden sarıp salamura yapmanız hem daha kısa bir sürede bu işlemi bitirmenizi sağlayacak, hem de yırtılma riskini tamamen ortadan kaldırmış olacaksınız.
  • Salamuranızı kurduktan sonra, yapraklarda aşırı miktarda tuz olduğu için direkt olarak yaprakları kullanmamanız gerekmektedir. Bu yüzden yaprakları salamuradan çıkardıktan sonra 4 saat kadar su içinde bekletmeli ve daha sonrasında yıkamalısınız.

Salamura Yaprak Nasıl Dondurulur?

Salamura yaptığınız yapraklar arttığında, doğru bir şekilde sakladığınız taktirde daha sonrasında tekrar kullanabilirsiniz. Eğer hemen değil de birkaç gün ya da daha uzun bir süre sonra yaprakları kullanacaksanız, öncelikle bu yaprakları yine bütün olarak ama eğer elinizde çok fazla yaprak varsa porsiyonlara bölerek buzdolabı poşetlerine koyup, hava almadığından emin olmanız gerekmektedir. Daha sonrasında ise bu yaprakları buzdolabınızın dondurucu kısmında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ