Şalgam Bağımlılık Yapar mı?

Şalgam Bağımlılık Yapar mı?

Şalgam suyu kültürümüzde çok tüketilen bir içecektir fakat aynı zamanda diğer sık tüketilen içeceklere göre bağımlılık oranı en az olan içecektir. Seveni olduğu kadar sevmeyeni de çoktur. Hazırsanız sizlere birazcık şalgamdan bahsedelim. 😊

Şalgam Bağımlılık Yapar mı?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi şalgam kültürümüzde değerli içecekler arasındadır. Acılı ve acısız olmak üzere iki çeşidi bulunur. Şalgamı sevenler neredeyse her yemeğin yanında şalgam tüketebilirler ama bu bağımlılıktan değil tamamen ağız tadından kaynaklıdır. Yani direkt olarak soruya yanıt verecek olursak şalgamın içerisinde bağımlılık yapacak herhangi bir madde bulunmuyor ve bu yüzden bağımlılığa neden olmaz. Olsaydı komik olurdu açıkçası. 😊

Şalgam Neyden Yapılıyor?

Şalgamın ana malzemeleri siyah havuç, pancar ve unlu bulgur. Yani tamamen doğal malzemelerden üretilen bir içecektir. Yapılışı ise aslında biraz turşu yapımını andırıyor. Marketlerden kolaylıkla temin edebileceğiniz gibi, gerekli malzemeleriniz varsa siz de evinizde doğal şalgam suyu yapabilirsiniz. 😊

Şalgam Suyunun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Şalgam suyu faydalı ve dikkat edilmeden sıklıkla tüketilir ise bir o kadar zararlı olabilen bir içecektir. Size yararlarından bahsetmeden evvel hemen zararından bahsedelim.

Biliyorsunuz ki ne yersek yiyelim ya da ne içersek içelim tüm bu besinlerin bir tüketiliş biçimi ve dozu vardır. Yani bir besini aşırı tükettiğimiz zaman ki buna şalgam da dahil, mide ağrılarına, mide bulantılarına neden olabiliyor. Örneğin en başta şalgamdan bahsederken iki çeşit olduğunu belirtmiştik. Acılı ve acısız. Eğer acılı bir yiyecek yiyorsanız ve yine yanında acılı şalgam içiyorsanız yemek sonunda büyük ihtimalle rahatsız edici mide ağrıları ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda acılı yiyeceklerin yanında acısız şalgam tüketmek daha mantıklı olacaktır.

Ve şalgamın faydalarından yararlanmak istiyorsanız ise aynı zaman diliminde sık tüketmemeye özen göstermelisiniz. Şimdi size biraz da faydalarından bahsedelim;

  • Şalgamın en bilinen yararlarından biri aslında idrar söktürücü özelliğidir. Aynı zamanda sık sık idrar yolları enfeksiyonu oluyorsanız, günde bir bardak şalgam suyu tüketerek bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Şalgam göz sağlığı için de oldukça faydalı bir içecektir. Erken yaşlardan itibaren tüketilmesi, ileride yaşanabilecek görme problemlerinin büyük oranda önüne geçecektir.
  • Şalgam suyunun içinde bulunan havuç ve pancar gibi malzemelerden dolayı da içeriğinde yoğun miktarda C ve E vitamini içerir. Bu iki vitamin yaşlanma belirtilerinin önüne geçer. Örneğin şalgam tüketmeniz saçlarınızın daha geç beyazlamasını, cildinizin daha canlı görünmesini sağlar.
  • Sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığı engeller. Özellikle ağır besinler tüketileceği zaman yanında her zaman şalgam içilmesi önerilir çünkü yemek sonrasında soda içmenize gerek kalmaz. 😊
  • Zengin besin değerinden dolayı kilo vermede de epey yardımcıdır. Özellikle uyguladığınız bir diyet varsa kesinlikle o diyete şalgam suyunu da eklemenizi öneriyoruz. Yani şalgam suyunu bir nevi detoks gibi düşünebilirsiniz. Ödem atmaya da oldukça yardımcı olmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kış aylarında tüketilmesi hastalığa yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
  • İçeriğinde bulunan kalsiyumdan dolayı dişlere ve kemiklere faydalı bir içecektir. Uzun süre şalgam tüketen kişilerde kemik hastalıkları diğer insanlara göre daha az yaşanmaktadır.
  • Şalgam suyunun mucizevi bir diğer etkisi ise stresi azaltmasıdır. Aynı zamanda kişinin sakinleşmesini sağlar.
  • Şalgamın bir diğer faydası ise astıma iyi gelmesidir. Aynı zamanda bronşları da açtığı bilinmektedir. Özellikle astım hastasıysanız günde bir bardak şalgam tüketebilirsiniz.
  • Şalgamın cildi canlandırdığından bahsetmiştik biraz önce. Besleyici bir içecek olduğu için yüzdeki yağlanma oranını azaltır ve sivilce oluşumunu engellemektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ