Yeşil Fasulye Kaç Dakikada Pişer?

Yeşil Fasulye Kaç Dakikada Pişer?

Yaz aylarında sıklıkla tercih edilen bir ana yemek olan taze fasulye, farklı yöntemler kullanılarak pişirilebilmektedir. Bu durum genel olarak pişirme esnasında kullanılan tencereye ya da taze fasulye yemeği içerisine eklenen besinlere göre değişiklik göstermektedir.

Yeşil fasulye, doğru süre ile pişirilmediğinde, dağılabilir ya da çiğ kalabilir. Bu durumda da taze fasulyenin lezzetinde bir kayıp yaşanması muhtemel hale gelecektir. Bu doğrultuda;

  • Şayet taze fasulye tencerede pişirilecekse, zeytinyağlı ise 1 saat 40 dakikalık bir süre, tam kıvamında pişmesi için ideal olacaktır.
  • Taze fasulye eğer etsiz, yalnızca ilk olarak soğan – salça kavrularak pişirilecekse, bu durumda pişim için yeterli olan süre 1 saattir.
  • Şayet taze fasulye düdüklü tencerede pişirilecekse, çok daha kısa bir süre yeterli olacaktır. Düdüklü tencere kullanımı etli taze fasulye pişirilirken genellikle kullanılır ve bu şekilde bir kullanım da tavsiye edilmektedir.
  • En kısık ateşte, düdüklüde etsiz olarak pişirilen taze fasulye, ortalama 10 – 15 dakika içinde yemek için hazır hale gelecektir.

Kavurmanın Pişme Süresi

Taze fasulye kavurması pişirme aşaması zaman alan bir yemektir. Bu yemeğin yapılışı esnasında, ilk olarak fasulyelerin haşlanması gerekmektedir. Haşlama süresi ortalama 25 dakikadır. Haşlama işlemi düdüklü tencerede yapılır ise 10 dakika da yeterli olacaktır.

Haşlama sonrasında fasulyeler yine 10 dakikalık bir süre boyunca kavrulmalıdır. İçine baharatları eklendikten sonra tüketim için hazır hale gelecektir.

Fırında Fasulye Pişirme Süresi

Bilindiği gibi yemeğin fırında pişirilmesi, lezzetinin de artmasını sağlamaktadır. Fırın yemekleri genel olarak tencere yemeklerine göre çok daha fazla beğenilmektedir. Taze fasulye yemeği de fırında pişirilebilir. Ancak fırında pişirme süresi diğer yöntemlere göre bir hayli uzundur.

Yeşil fasulyenin fırında pişirilmesi için gerekli olan süre ortalama 2 saattir. Yine fasulyenin cinsine göre bu süre 2,5 saati de bulabilir.

Pişme Süresinin Değişkenleri

Her ne kadar kolayca yapılabilen yemeklerden bir tanesi olsa da, taze fasulye yemeğinin bazı püf noktaları ve pişme süresini etkileyen temel değişkenleri bulunmaktadır. Tencerede pişirilecek olan fasulyenin ortalama pişme süresi 1 saati bulurken, düdüklü tencerede bu süre 20 dakikaya kadar düşmektedir. Ancak düdüklüde pişirme esnasında fasulyelerin çok fazla pişip dağılmaması için ilk 20 dakika sonunda ocağın altı kapatılarak havası alınan düdüklü açılmalı ve yemek kontrol edilmelidir. Eğer halen fasulyeler çiğ durumda ise bir miktar daha pişirilmelidir.

Bazı fasulyeler, cinsi itibariyle zor pişer veya ne kadar pişerse pişsin çiğ kalabilir. Bu tür durumlarda normalde olması gereken 1 saatlik süreye en az 10 – 15 dakika daha eklenmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ