AÅŸureye NiÅŸasta Konur mu?
Aşure içine isteğe göre nişasta konulabilir fakat aşurenin hikayesinden dolayı daha çok evdeki malzemeler ile yapıldığında önem kazanan bir tatlı olarak bilmekteyiz. Geçmişten günümüze uzanan hikayesini göz önünde bulundurursak, normal aşure tariflerinde nişasta kullanılmamaktadır.
AÅŸureye NiÅŸasta Konur mu?
Aşure tatlısını sevmeyen yoktur. Özellikle bağdaştırılan hikayesinden dolayı birçok insanın severek tükettiği ve neredeyse her dinde ve ülkede kabul görmüş bir tatlıdır. Bu tatlıda kullanılan malzemeler daha çok özel alınan değil de, evde bulunan malzemelerden yapıldığı için de hemen hemen her damak tadına hitap edebilecek lezzette bir tatlıdır.
Aşure içine nişasta koymak çok karşılaşılan bir durum değildir. Genel aşure tariflerinde nişasta yazmasa da, neden denenmesin diyebiliriz.
AÅŸurenin hikayesi Hz. Nuh peygambere dayanmaktadır. Hz. Nuh, rivayete göre büyük bir gemi yapar ve kendisine inandığını söyleyen herkesi ve her hayvandan bir tane olmak üzere, bu geminin içine alır. Daha sonrasında Nuh tufanı kopar ve Hz. Nuh’a inanan herkes bu tufandan saÄŸ kurtulmuÅŸtur. Fakat zamanla yiyecekleri yemekleri azalınca, elinde olan malzemelerin hepsini bir kazan içine atar ve aÅŸure dediÄŸimiz tatlıyı elde eder. Aslında buradan da anlaşılacağı üzere, aÅŸure ilk temelinde çorba olarak tüketilmiÅŸtir.
Aşure Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
- Aşurede kullanacağınız bakliyatları daima 1 gece öncesinde ıslatmalısınız. Özellikle nohut, kuru fasulye gibi bakliyatlar oldukça sert oldukları için yumuşatılmaya ihtiyaçları vardır. Aynı şekilde bu bakliyatlar gazlı oldukları için su da bekleterek gazdan tamamen arınmalarını da sağlayabilirsiniz.
- Islattığınız bakliyatları iyice süzmeden kesinlikle aşure yapacağınız tencerenin içine atmamalısınız.
- Bakliyatları ıslatırken ya da haşlarken, kısacası aşure yapımında kullanılan her suyun temiz içme suyu olmasına özen göstermelisiniz.
- Malzemelerinizin içinde incir, üzüm gibi malzemeler olacaksa, saplarının olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Aynı şekilde kuru meyvelerinde bazı kısımları daha sert olduğu için olabildiğince bu kısımları ayırmanız gerekir.
- Kullanacağınız tencerenin büyüklüğü de önemli olan bir diğer detaydır ve bu hata çok sık yapılır. Kullanacağınız malzemeler her ne kadar gözünüze az gibi gözükse de, tencere içine attıktan sonra tenceredeki yer daralacaktır. Bu yüzden geniş bir tencere içerisinde aşure pişirmek daha doğru olacaktır.
- Aşurenin güzel kokmasını sağlamak amacıyla, dilerseniz pişmesine yakın üzerine karanfil dökebilirsiniz. Burada ise öncelikle bir cezvenin yarısı kadar suyun içerisine birkaç adet karanfil atın ve bu şekilde karanfili kaynatın. Daha sonrasında aşurenin altını kapatmadan 2-3 dakika öncesinde bu suyu aşurenin üzerine dökebilirsiniz.
NOT: Aşureyi yaptıktan sonra ağzını tamamen kapatmalı ve buzdolabında muhafaza etmelisiniz. İçinde birçok malzeme bulunduğundan dolayı, her malzemenin dayanıklılık süresi farklıdır.
1 kilo buğdaydan kaç kilo aşure çıkar başlıklı içeriğimize de buradan göz atabilirsiniz.