AÅŸureye NiÅŸasta Konur mu?

AÅŸureye NiÅŸasta Konur mu?

Aşure içine isteğe göre nişasta konulabilir fakat aşurenin hikayesinden dolayı daha çok evdeki malzemeler ile yapıldığında önem kazanan bir tatlı olarak bilmekteyiz. Geçmişten günümüze uzanan hikayesini göz önünde bulundurursak, normal aşure tariflerinde nişasta kullanılmamaktadır.

AÅŸureye NiÅŸasta Konur mu?

Aşure tatlısını sevmeyen yoktur. Özellikle bağdaştırılan hikayesinden dolayı birçok insanın severek tükettiği ve neredeyse her dinde ve ülkede kabul görmüş bir tatlıdır. Bu tatlıda kullanılan malzemeler daha çok özel alınan değil de, evde bulunan malzemelerden yapıldığı için de hemen hemen her damak tadına hitap edebilecek lezzette bir tatlıdır.

Aşure içine nişasta koymak çok karşılaşılan bir durum değildir. Genel aşure tariflerinde nişasta yazmasa da, neden denenmesin diyebiliriz.

AÅŸurenin hikayesi Hz. Nuh peygambere dayanmaktadır. Hz. Nuh, rivayete göre büyük bir gemi yapar ve kendisine inandığını söyleyen herkesi ve her hayvandan bir tane olmak üzere, bu geminin içine alır. Daha sonrasında Nuh tufanı kopar ve Hz. Nuh’a inanan herkes bu tufandan saÄŸ kurtulmuÅŸtur. Fakat zamanla yiyecekleri yemekleri azalınca, elinde olan malzemelerin hepsini bir kazan içine atar ve aÅŸure dediÄŸimiz tatlıyı elde eder. Aslında buradan da anlaşılacağı üzere, aÅŸure ilk temelinde çorba olarak tüketilmiÅŸtir.

Aşure Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • AÅŸurede kullanacağınız bakliyatları daima 1 gece öncesinde ıslatmalısınız. Özellikle nohut, kuru fasulye gibi bakliyatlar oldukça sert oldukları için yumuÅŸatılmaya ihtiyaçları vardır. Aynı ÅŸekilde bu bakliyatlar gazlı oldukları için su da bekleterek gazdan tamamen arınmalarını da saÄŸlayabilirsiniz.
  • Islattığınız bakliyatları iyice süzmeden kesinlikle aÅŸure yapacağınız tencerenin içine atmamalısınız.
  • Bakliyatları ıslatırken ya da haÅŸlarken, kısacası aÅŸure yapımında kullanılan her suyun temiz içme suyu olmasına özen göstermelisiniz.
  • Malzemelerinizin içinde incir, üzüm gibi malzemeler olacaksa, saplarının olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Aynı ÅŸekilde kuru meyvelerinde bazı kısımları daha sert olduÄŸu için olabildiÄŸince bu kısımları ayırmanız gerekir.
  • Kullanacağınız tencerenin büyüklüğü de önemli olan bir diÄŸer detaydır ve bu hata çok sık yapılır. Kullanacağınız malzemeler her ne kadar gözünüze az gibi gözükse de, tencere içine attıktan sonra tenceredeki yer daralacaktır. Bu yüzden geniÅŸ bir tencere içerisinde aÅŸure piÅŸirmek daha doÄŸru olacaktır.
  • AÅŸurenin güzel kokmasını saÄŸlamak amacıyla, dilerseniz piÅŸmesine yakın üzerine karanfil dökebilirsiniz. Burada ise öncelikle bir cezvenin yarısı kadar suyun içerisine birkaç adet karanfil atın ve bu ÅŸekilde karanfili kaynatın. Daha sonrasında aÅŸurenin altını kapatmadan 2-3 dakika öncesinde bu suyu aÅŸurenin üzerine dökebilirsiniz.

NOT: Aşureyi yaptıktan sonra ağzını tamamen kapatmalı ve buzdolabında muhafaza etmelisiniz. İçinde birçok malzeme bulunduğundan dolayı, her malzemenin dayanıklılık süresi farklıdır.

1 kilo buğdaydan kaç kilo aşure çıkar başlıklı içeriğimize de buradan göz atabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ